SADELMAKERIET
MATERIAL
SKÖTSELRÅD
PRODUKTER
KONTAKT

 

Läder är ett levande material som förändras över tid. Med rätt skötsel håller din produkt i många år. Sol bleker ett mörkt läder och gör ett ljust läder mörkare. Vi använder oss utav ett läder som har lite ytbehandling och låter hudens egna märken och skador synas. Detta innebär att vatten, fett m.m kan ge fläckar i lädret. Detta är en del av patineringen av lädret vilket är den stora charmen med ett levande material, det syns att det har använts! 

Här följer några råd hur du bäst tar hand om lädret.

 

Sol och vatten torkar på sikt ut lädret och ibland behöver man tillföra nytt fett. En gång om året kan vara lagom att smörja sin produkt, används den flitigt i utsatta miljöer kan det behöva göras oftare. Undvik att använda läderolja då det är svårt att dosera, vi rekommenderar att använda ett läderbalsam med så få ingredienser i som möjligt. Tip-Top har bra produkter som är skonsamma mot lädret. Du hittar deras produkter på Tip-Top.se Tänk på att fett gör att lädret mörknar, testa först på ett dolt ställer och låt torka.  

Är lädret smutsigt bör du rengöra det innan du smörjer in det med läderbalsam. Börja med att torka av lädret med en torr trasa. Därefter använder du en lätt fuktad trasa och torkar av produkten. Känns lädret fortfarande smutsigt kan du tvätta med en glycerintvål. Testa först på ett ställe som inte syns och låt torka! Det kan vara så att lädret mörknar och då behöver man tvätta över hela produkten för att få ett jämt resultat.  

Förvara gärna dina produkter mörkt och svalt när de inte används. Direkt solljus kan bleka lädret ojämnt. Starkt solljus torkar även ut din produkt och kan leda till att lädret på sikt spricker om det inte återfettas.